Diğer forumları takip ettiğimde ulaştığım bir bilgi hakkında görüşlerinizi sormak istiyorum. Tapu personelinin ve Tapu ve Kadastro müdürlüklerine çalışmakta olan lisanslı değerleme uzmanlarının bu olaya bakış açısı nasıl merak ediyorum.
"değerlemeuzmanları.net" sitesindeki forumda yapılan paylaşım şöyle, aynen aktarıyorum:
"eğerli Meslektaşlarım,
TKGM’nin 21.01.2014 tarihinde yayınlamış olduğu duyuru ile Lisanslı Değerleme Uzmanlarının tapu müdürlüğünden bilgi ve belge alımına yönelik açıklamasında dayanak olarak medeni kanunun 1020. Maddesinde özetle tapu sicili, ilgisini ispat eden herkese açıktır hükmüyle SPK yasasının 76. Maddesi ile ilişkilendirerek probleme açıklık getirmiştir. Burada ilgilisi Lisanslı Değerleme Uzmanıdır. Yasalarda çarklar birbirini destekleyecek şekilde döndürmeli ve amacı gerçekleştirmelidir. Medeni kanunun 1020. Maddesi SPK yasasının 76. Maddesiyle ilişkilendirilerek yasal bir irtibat kurulmuş, tapu müdürlüğünde bilgi ve belgelerin Lisanlı Değerleme Uzmanlarına verilebileceği belirtilmiştir. Ancak halen uygulamalarda tapu müdürlüklerinden bilgi ve belge alımı 20-25 yaşlarında lisansı olmayan kişilerin aldıkları, bunu da TDUB ve AŞ’ler desteklemektedirler. Dayanakları hangi yasadır? Saatin çarkları gibi yasalarda birbirini bir amaç için hareket ettirerek kurgulanmıştır. Farklı bir çark ihdas edilmiş amacı farklı ise yasalara da uygun değilse uygulamacılar ve göz yumanlar suç işlediklerini bilmelidir. Tüm tebliğler, duyurular yasalara uygun olmalı, aksi takdirde yasal yollardan iptal ettirilebilir. Bunları çıkaranlarda kanun önünde sorumludurlar.
Bazı AŞ’ler zorluk çıkaran tapu müdürlüklerini kendilerine bildirmelerini istemektedirler. Acaba zorluk çıkarma amacı nedir? Bilgi ve belge isteyenin lisansı olmadığından mı ?
Sadi Bey önemli sorunlara parmak basmış olup, aynen katılmaktayım.
TKGM’nin 21.01.2014 tarihli duyurusunu kaleme alan kişiyle görüştüm. Özetle şu soruyu sordum. Tapu müdürlüklerinden bilgi ve belge alacak kişilerin değerleme lisansının olması mı gerekmektedir? Aynen evet şeklinde cevap vermiştir."
" Sayın ÇÇR,
Duyuruyu kaleme alan kişi ve diğer tapu personelleri, TDUB yönetiminin bu duyurunun içini boşaltacak şekilde proje inceleme linki altında yetkisiz kişilerin isimlerine de yer verdiğini de biliyorlar mu acaba!
www.tdub.org.tr/takbis-proje-inceleme.html
Lisanslı değerleme uzmanı olmadığı halde bu listede yer aldığını bildiğim yüzlerce kişinin ismini ihbar mektubuyla TKGM'ne ve tapu müdürlüklerine gönderebilecek bilgiye sahibim. Ancak ben isterim ki beni temsilen iş yapan ve bulunduğu makamın saygınlığına uygun hareket etmek isteyen sayın TDUB yönetimi, internet sitesinden yetkisiz kişilerin ismini çıkararak daha fazla, bizim de hiç istemediğimiz bir şekilde TDUB'un kurumsal kişiliğine zarar vermesin.
Bu platformu takip eden arkadaşları her türlü platformda bu konuyu anlatmaya ve kamuoyu oluşturmaya davet ediyorum. Sahadayız, gittiğiniz tapu müdürlüklerinde bile anlatsanız toplu ihbara gerek kalmadan bu iş çözülür."